Kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, Roger Fredriksson (M), rasar mot föreningens beslut. Foto: SVT

Coronakonflikt i Ronneby: Ryttarförening går emot kommunens beslut

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby ryttarförening har beslutat att tillåta 20 personer i sina lokaler – något som går emot kommunens beslut om att hålla verksamheten stängd.

– Jag tycker det är helt horribelt. Nu måste alla vara med och bidra för att få ner smittspridningen, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

Med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19 har Ronneby kommun stängt ner all icke-nödvändig verksamhet i kommunen – däribland Ronneby ryttarförening.

Trots kommunens beslut har den kommunala föreningen nu valt att tillåta 20 personer i sina lokaler, och planerar för terminsstart av ridskolan den 25 januari. Något som BLT var först med att rapportera om.

Corona i Blekinge

”Ronneby ryttarförening kommer från och med 21-01-14 följa den nya pandemilagen som vi anser står över de restriktioner och beslut som Ronneby kommun tidigare utfärdat.” skriver föreningen på sin hemsida.

”Kan hamna i domstol”

Beslutet får kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) att rasa.

– Att vi ens måste ha den här konversationen känns surrealistiskt. Det finns inget lagstöd för beslutet. Det står tydligt på Folkhälsomyndighetens hemsida att all icke-nödvändig verksamhet ska hållas stängd, säger han.

Enligt Roger Fredriksson kommer Länsstyrelsen behöva göra en tillsyn på anläggningen om föreningen står fast vid beslutet.

– I slutändan kan det här hamna i domstol. På längre sikt får vi fundera på om vi kan ha ett avtal med en förening som inte ens vid sådana här extrema situationer anpassar sin verksamhet, säger han. 

Under fredagseftermiddagen meddelade Ronneby ryttarförening att de backar, och följer kommunens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet