Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 50-åriga Ronnebybon, misstänkt för grova krigsbrott i Syrien, friades i tingsrätten. Foto: Europol/CIJA

Ronnebybo frikänns från grova krigsbrott i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 50-årsåldern från Ronneby stod åtalad misstänkt för att ha deltagit i offentliga avrättningar på ett torg i Syrien 2015.

Nu frikänns han från misstankarna om grova krigsbrott.

Enligt åtalet skulle mannen tillsammans och i samförstånd med andra avrättat två obeväpnade män på ett torg i den lilla byn al-Sawana sydväst om Palmyra, Syrien.

Han åtalades också misstänkt för att allvarligt ha skändat en enligt krigets lagar skyddad avliden person på offentlig plats.

När brotten begicks 2015 skulle mannen, enligt åtalet, tillhört terrorgruppen IS.

Bevisningen räcker inte

Nu frikänns mannen, som greps och häktades i mars 2023, från krigsbrottsåtalet.

– Vi får analysera tingsrättens dom och se hur vi ska gå vidare och om vi ska göra det, säger åklagare Reena Devgun.

Blekinge tingsrätt konstaterar i domen att mycket tyder på att de åtalade händelserna har ägt rum på det sätt som beskrivits, och att det är klarlagt att Ronnebybon agerat för IS räkning, bland annat genom att leda terrororganisationen in i staden och hjälpa till med att samla in vapen från byborna.

Men tingsrätten menar vidare att bevisningen inte räcker för att styrka på vilket sätt Ronnebybon varit delaktig i de två åtalade händelserna. Detta då bevisningen främst bestått av muntliga vittnesuppgifter.

Befann sig på torget

Mannen har genomgående nekat till brottsanklagelserna, och berättar i förhör hur han tvingades av IS att utföra vissa arbetsuppgifter. Han medger att han befann sig på torget där de två männen avrättades, men bara för att få tillbaka sin bil som han menar att terrorgruppen tagit.

Den omfattande utredningen har bedrivits av polis och åklagare i både Sverige och Belgien, i nära samarbete med Tyskland och även med hjälp av Turkiet.

Hör åklagaren Reena Devgun berätta mer i klippet ovan.

KLIPP: Här begicks de misstänkta IS-dåden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid al-Anqaa-rondellen i den lilla byn al-Sawana ska Ronnebybon ha varit delaktig i en avrättning, enligt vittnesuppgifter. Foto: Europol/CIJA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.