Foto: Tullverket

Här hittade tullen knarkgömma för miljoner i Ronnebybons bil

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern från Ronneby misstänks för att ha försökt smuggla in drygt 18 kilo cannabis via Öresundsbron i början av året. I dag startar rättegången vid Malmö tingsrätt där mannen står åtalad för bland annat grov narkotikasmuggling.

Det var i början av januari som mannen i 40-årsåldern från Ronneby stoppades av tullen vid Öresundsbron. I hans bil hittades drygt 18 kilo cannabis värt mellan en och tre miljoner kronor, gömt i olika bildelar.

I förhör hävdar mannen att han hämtat bildelarna, bland annat flera växellådor, i Spanien. Dessa skulle säljas vidare till en kund i Sverige. Att det fanns narkotika gömt i bildelarna visste han inget om säger han, något som enligt åklagaren inte är troligt. Mannen har inte i förhör velat uppge namnet på den person han köpt motorn av.

I flera bildelar hittades paket innehållande cannabis. Foto: Tullverket

Under utredningen har även flera vapendelar hittats hos mannen, bland annat ljuddämpare, patroner och slutstyckshuvuden. Enligt åklagaren har syftet varit att bygga ihop vapen, bland annat automatkarbiner av Kalashnikov-typ. Den åtalade mannen säger i förhör att delarna tillhör honom men att det mestadels är skrot. Han hävdar att 99 procent av materialet inte är olagligt.

Under husrannsakan hittades flera vapendelar hos den åtalade mannen. Foto: Tullverket
Foto: Tullverket

På torsdagen startades rättegången mot mannen vid Malmö tingsrätt. Han står åtalad för grov narkotikasmuggling och förberedelse till grovt vapenbrott. Mannen nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ronneby

Mer i ämnet