Försvararen Per Swahn har hunnit prata med den misstänkte Ronnebybon och kommit överens om att överklaga häktningen till hovrätten. Foto: TT/SVT

Ronnebybo misstänkt för krigsbrott överklagar häktning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i fredags sitter en Ronnebybo i 50-årsåldern häktad på sannolika skäl misstänkt för två fall av krigsförbrytelser. Nu vill hans försvarare att hovrätten häver häktningen.

– Vi överklagar häktningen av det skälet att han förnekar brott. Därför vill vi att hovrätten tittar på det här, säger advokat Per Swahn till SVT Nyheter Blekinge.

Det var i fredags som Blekinge tingsrätt häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för två fall av krigsförbrytelser, varav ett grovt. De misstänkta brotten ska ha ägt rum i Syrien år 2015, under landets inbördeskrig.

Nu är det upp till hovrätten i Malmö att ta ställning till om häktningen ska hävas, vilket P4 Blekinge var först att rapportera.

– Han förstår inte alls varför han är misstänkt. Att då sitta frihetsberövad, när han har ett vanligt jobb utanför, är väldigt jobbigt, säger Per Swahn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer den misstänkta krigsförbrytaren till Blekinge tingsrätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.