Gunnel Alvhäll är kyrkoherde i Ronneby. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ronnebykyrka slår igen efter skadegörelse

Publicerad

Upprepad skadegörelse i Heliga Kors kyrka i Ronneby gör att den måste stängas. Bland annat har levande ljus flyttats runt i kyrkan.

Beslutet togs sedan fler fall av skadegörelse i kyrkan upptäckts de senaste veckorna. Inventarier har kastats runt, föremål i kyrkan har flyttats och levande ljus har ställt på platser där de inte ska stå.

Polisanmält

Händelserna fick nyligen kyrkoherde Gunnel Alvhäll att ta beslutet att stänga kyrkan dagtid och kyrkan planerar att lämna in en polisanmälan om skadegörelse.

– Väldigt sorglig att behöva stänga kyrkan. Dom bröt armarna av krucifixet, förstörde piporna på en mindre orgel,  och de har tänt och flyttat ljus, berättar kyrkoherden Gunnel Alvhäll.

Händelserna har inträffat dagtid och är polisanmält. Samma sak hände för ett par år sedan och då stängde man också.

– Kyrkan är inte längre är en fredad plats, det är sorgligt, säger Gunnel Alvhäll.

Oerhört tråkigt

– Det är naturligtvis oerhört tråkigt, men vi gör det här för att det inte ska eskalera, säger Markus Rask, fastighetsförvaltare vid Ronneby pastorat.

Kyrkan har fram till nu hållits öppen dagtid och beslutet innebär att allmänheten tills vidare stängs ute från kyrkorummet.

– Vi vill att kyrkan ska vara en del av ett öppet och levande kulturarv och en plats dit människor ska kunna ta sig för att finna stillhet och ro. Vi kan bara beklaga att vi nu tvingas hålla stängt, säger Markus Rask. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer