Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mattias Andersson från Region Blekinge och flygstationschefen Arri Kallonen hur de ser på utredningen. Foto: TT/SVT

Ronnebys flygplats kan förlora statlig status

Uppdaterad
Publicerad

På presenterade Peter Norman sin utredning om vilka flygplatser som staten ska ansvara för i Sverige. Ronneby är en av de flygplatser som kan förlora sin statliga status enligt utredningen.

Utredningen föreslår ett ökat antal flygplatser som ägs av statliga Svedavia. Däribland föreslås att Kalmar och Ängelholm ska få statlig status.

Kalmar och Ronneby för nära varandra

Det är just närheten mellan Kalmar och Ronneby som lyfts fram som en av anledningarna till att staten kan komma att dra in den statliga statusen för Ronnebys flygplats, något Sydöstran var först att berätta. En annan anledning är att Försvarsmakten bedriver verksamhet i Ronneby.

– Det rimliga här är att flygvapnet flyttar fram sina positioner och tar en diskussion med berörda kommuner och kommer överens om hur den här flygplatsen ska utvecklas, säger Peter Norman, utredare, under en presskonferens som hölls under onsdagen.

Beroende av goda kommunikationer

Från Region Blekinges sida säger man att flyget i Ronneby är viktigt och att utredningen nu självfallet är något man kommer att bemöta.

– Vi tror inte att detta blir verklighet. Vi kommer bemöta detta skarpt. Blekinge är ett litet exportberoende län och beroende av goda kommunikationer. Vi kommer att samlas kring denna fråga, säger Mattias Andersson, avdelningschef regional utveckling hos Region Blekinge.

Flerårig process

Även från Ronneby kommuns håll reagerar man starkt på den presenterade utredningen, men kommunens näringslivschef Torbjörn Lind vill också trycka på att det än så länge är en utredning och att det kommer ta tid innan det ens finns ett förslag till beslut.

– Det blir en flerårig process skulle jag tro. Vi kommer få goda möjligheter att framföra våra synpunkter på det här. Och de blir inte nådiga.

Kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) säger att han blev förvånad över Peter Normans uttalande och utredning.

– Han för fram ett budskap där staten ska subventionera Kalmar vars resenärer mest åker charterflyg, medan Ronneby har störst andel jobbrelaterade resor. För staten är det mest kostnadseffektivt att vara kvar i Kallinge.

I klippet kommenterar flygplatschefen Arri Kallonen utredarens förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.