Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Anna Ekberg (KD) varför allianspartierna KD, SD och L kräver det moderata kommunalrådet Roger Fredrikssons avgång. Foto: Johan Nilsson/TT /Henrik Friberg/SVT

Ronnebystyrets krav ligger kvar: Fredriksson måste avgå

Uppdaterad
Publicerad

Ronnebystyret vill regera vidare – utan Roger Fredriksson (M).

Kommunalrådet vägrar lämna, men styrets krav ligger fast.

– Vi vill undvika en politiska röra, säger Anna Ekberg (KD).

Efter tisdagskvällens möten bland Fredrikssons (M) samarbetspartier inom ”Samling för Ronneby”, krävde Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att kommunalrådet avgår – om styret ska hålla.

”Vi har därför kommit fram till att vi inte på något sätt kan ställa oss bakom Roger Fredrikssons agerande. Och vi menar att ett nytt ledarskap inom Samling för Ronneby är den bästa vägen framåt”. skrev partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Under onsdagen meddelade Roger Fredriksson att han vägrar lämna posten som kommunstyrelsens ordförande – trots att samarbetspartierna vänder honom ryggen.

”Ingen självinsikt”

– Det verkar inte som att det finns särskilt mycket självinsikt. Vi hade önskat att han lämnade nu när han förstår att han inte har förtroende, säger Anna Ekberg, gruppledare inom Kristdemokraterna.

Hon uppmanar nu Moderaterna att hitta en ersättare till Fredriksson i rollen som kommunstyrelsens ordförande.

– Det är Moderaterna som äger den posten.

Alternativet skulle leda till en ”politisk röra” i Ronneby, menar Anna Ekberg (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet