Foto: TT/Arkiv

Ryskt gasbolag hjälpte politiker få igenom beslut

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska gasbolaget Nord Stream 2 hade täta kontakter med Karlshamnspolitiker innan kommunen sa ja till lagring av gasrör i sin hamn, uppger Dagens Nyheter. Kommunalrådet tonar ner betydelsen.

Den ryska gasledningen som planerar att gå genom Östersjön har skapat många rubriker.

De nya uppgifterna om täta kontakter mellan Blekingepolitiker och det ryska bolaget kommer från gasbolagets rådgivare Lars O Grönstedt till tidningen Dagens Nyheter.

Rysk gasledning i Östersjön

Övertygade regeringen

Det var i slutet av januari som regeringen gav Karlshamn klartecken att genomföra affären gällande gasledningsprojektet.

För att hjälpa Blekingekommunen att övertyga regeringen om att Karlshamn var rätt plats för lagring och lastning av gasrören tog rådgivaren enligt Dagens Nyheter kontakt med Karlshamns S-kommunalråd Per-Ola Mattsson.

– Jag talade med Per-Ola ett antal gånger, bekräftar Grönstedt för tidningen.

Tonar ner betydelsen

Kommunalrådet Per-Ola Matsson (S) tonar ner betydelserna av kontakterna.

– Jag tror att det är två tre samtal vi har haft, jag kommer inte ihåg riktigt. Men vi hade aldrig några möten och han frågade om det var något vi behövde veta, och då sa jag att det vi behöver veta får vi via hamnen, säger Per-Ola Mattsson till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet