Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferad från Kustbevakningens flygplan. Fotot är taget 27 september. Foto: Kustbevakningen/TT

Ryssland vill också undersöka Nord Stream-läckorna

Uppdaterad
Publicerad

Ryska myndigheter bör vara representerade i en utredning av läckorna i Nord Stream, anser Rysslands vice utrikesminister Sergej Versjinin.

– Det måste till en utredning. Självfallet med ryskt deltagande, säger han till ryska medier, rapporterar AFP.

Uttalandet kommer efter det att Sverige blockerat området runt rörledningarna i väntan på en utredning.

”Rätt att ingripa”

Kustbevakningen har rätt att ingripa om någon tar sig in på det avspärrade området där utredningen om misstänkt sabotage på Nord Streams ledningar pågår.

– På det avspärrade området, så kan vi enligt åklagarbeslutet agera som om det vore svenskt territorium, säger Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen.

Kustbevakningen flyger under dagen över området där läckagen pågår och fortsätter sin bevakning. På onsdagsmorgonen är läget vid den mindre läckan oförändrat och den har fortfarande en area på 20 meter i diameter, medan den större är borta.

Nord Stream: Ingen åtkomst

Enligt internationella regler kan det krävas en ny ansökan till svenska regeringen från Nord Stream för att göra en större reparation och byta ut rör på de skadade ledningarna som ligger i svensk ekonomisk zon. Även den danska regeringen väntas behöva ta ställning.

Vid en pressträff på onsdagen sade justitieminister Morgan Johansson (S) att Kustbevakningen har en löpande dialog med Nord Stream om skadornas omfattning och bolagets planerade åtgärder.

Bolaget, där ryska Gazprom är majoritetsägare, skriver på sin hemsida att man i nuläget inte har åtkomst till läckorna, eftersom Sverige och Danmark inte har beviljat nödvändiga tillstånd.

Operatören hänvisar till svenska Åklagarmyndighetens beslut att spärra av området och skriver också att Danmark har låtit meddela att handläggningstiden för dess begäran kan ta mer än 20 arbetsdagar.

– Det vi har hört är att de är på väg ut till platsen med ett fartyg för att titta hur det ser ut. Vi har inte fått några ansökningar om någonting. Sedan är regelverket sådant att för att laga en ledning behövs normalt inga ytterligare tillstånd, säger Johansson.

Tillstånd krävs

När regeringen sa ja till Nord Stream 2 2018, fanns ingen bestämmelse som medger annat än tekniskt underhåll och mindre reparationer, enligt Sveriges radio Ekot.

Efter det misstänkta sabotaget mot gasledningarna i de södra delarna av Östersjön, kan det bli så att det blir den svenska regeringen som sitter med det avgörande beslutet om Nord stream-ledningarna ska lagas eller inte.

– Jag tror att det finns internationell rätt som behöver tolkas, men vi kan säkert återkomma, säger Magdalena Andersson till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.