Svenska marinen hade fartyg i området dagarna innan sabotaget av gasledningarna, men vill inte säga något om varför. Foto: Danska försvarsmakten

Området vid Nord Stream-läckorna spärras av

Uppdaterad
Publicerad

Ett område motsvarande fem nautiska sjömil kring Nord Stream-läckorna i Östersjön har spärrats av för att kunna göra en brottsutredning, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Utredningen fortsätter, vi är i ett intensivt skede. Vi har ett gott samarbete med ett flertal myndigheter i ärendet. Jag förstår det stora allmänintresset, men vi är i början av en förundersökning och jag kan därför inte gå in på detaljer om vilka utredningsåtgärder vi vidtar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i en kommentar.

Åklagarmyndigheten vill inte kommentera beslutet ytterligare.

Verkställdes under måndagseftermiddagen

Kustbevakningen uppger att Åklagarmyndighetens beslut verkställdes under måndagseftermiddagen. Avspärrningen innebär att det är förbjudet att ”framföra fartyg, ankra, dyka, fiska, framföra undervattensfarkoster eller genomföra geofysiska kateringar” inom området, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

– På sjön syns ju inte avspärrningarna på samma sätt som på land, utan på sjön är det koordinater som gäller. Vi kan då be fartyg att hålla avstånd om de skulle komma för nära, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Hur länge kommer området att vara avspärrat?

– Ingen bottre gräns har meddelats. Men vi är angelägna om att avspärrningen inte ska behöva upprätthållas hur länge som helst. Om vi får göra det arbete vi ska göra där så kan också avspärrningarna sedan hävas, säger Mattias Lindholm.

”Alltjämt ett pågående utsläpp”

En ny flygning över läckorna vid 18-tiden på måndagskvällen visade att det större utsläppet från Nord Stream 1 fortfarande inte syns på vattenytan. Utsläppet från Nord Stream 2 i svensk ekonomisk zon uppgick till 15-20 meter i diameter vid samma tillfälle.

”Det innebär att det alltjämt finns ett pågående utsläpp, om än litet”, konstaterar Kustbevakningen i pressmeddelandet.

Ännu ingen misstänkt

Den pågående förundersökningen om misstänkt grovt sabotage leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål och bedrivs av Säkerhetspolisen. Kustbevakningen biträder åklagare och Säkerhetspolis.

Enligt Karin Lutz vid säkerhetspolisen finns det ännu ingen misstänkt.

– Just i dagsläget har vi ingen misstänkt. Vi bedriver en förundersökning och vad den förundersökningen kommer att komma fram till, det får vi återkomma till, säger hon.

Hemlig utredning

Förundersökningen omfattas av sekretess och Säkerhetspolisen uttalar sig därför inte om vilka utredningsåtgärder som myndigheterna vidtar.

– Inom ramen för förundersökningen vidtar Säkerhetspolisen olika utredningsåtgärder och det sker också samverkan med andra myndigheter. Hur det ser ut har vi ingen möjlighet att gå in på. Utredningen som rör ett komplext misstänkt brott omfattas av sekretess.

Hur ser tidsplanen ut?

– Exakt tidsplan har vi ingen möjlighet att ge just nu. Nu bedriver vi förundersökning och så får vi se vad som kommer fram i den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hans Liwång om tre möjliga spår som utredarna kommer att leta efter. Foto: Kustbevakningen, Linus Svensson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.