Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikpolisen Petter Wahllöf ger några tips inför studentdagen, spela klippet för att höra dem. Foto: SVT/TT

Så åker du säkert på studentflaket

Publicerad

För att åka studentflak på ett tryggt och säkert sätt krävs både rätt förberedelser och att de festande studenterna beter sig korrekt under färden.

I klippet ovan berättar trafikpolisen Petter Wahllöf vilka regler som gäller på flaket.

Nu är det bara några veckor kvar till att studentflaken rullar fram runt om i Blekinge. En uppskattad tradition – men det gäller att tänka på säkerheten.

I vanliga fall är det inte tillåtet att färdas i fordon som inte är anpassade för passagerare, men på studenten görs ett undantag. Däremot finns det fortfarande flera regler som man måste följa. Ekipagets rutt ska meddelas till polisen och så måste det finnas en flakvärd, en nykter och myndig person, som följer med under färden.

– Är det så att man inte uppfyller kraven, då har man inget undantag att kunna åka längre, säger Petter Wahllöf, gruppchef för trafikpolisen i Karlskrona.

Spela klippet för att höra vilka fler regler som måste följas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.