Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnasiechef Ronny Mattsson menar att deras satsningar, för att få fler hemmasittare till skolan, inte blir dyrare. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Så anpassas gymnasieskolan efter elevernas behov – inom budget

Publicerad

De senaste åren har gymnasieskolan Knut Hahn storsatsat på Introduktionsprogrammen (IM).

– Att jobba förebyggande är effektivare och billigare på individnivå och på gruppnivå än att jobba åtgärdande när saker börjar gå åt skogen, säger gymnasiechef Ronny Mattsson.

I klippet berättar gymnasiechefen hur satsningarna på IM klaras av inom budgeten.

Att anpassa Introduktionsprogrammen (IM) på gymnasieskolan Knut Hahn efter eleverna som går där är avgörande för att få en hållbar verksamhet. Det menar gymnasiechef Ronny Mattsson.

– Det är inte dyrare att jobba på det här sättet men man måste våga ta steget över trösklarna och göra det här, för det kostar lite pengar i början men vinsterna är så stora efter hand, säger han.

Anpassningarna inte dyrare

– Vi har klarat att jobba inom vår budget sedan 2012, vi har till och med fått pengar över vissa år, säger gymnasiechef Ronny Mattsson.

En av de anpassningar som gjorts är att en mindre grupp elever får sin undervisning på en helt annan plats – i gamla rådhuset. Där får elever som av olika skäl inte klarar av skolmiljön chans att ändå gå i skolan och så småningom kanske slussas in på gymnasiet.

En annan satsning är att gymnasieskolan sedan ett antal år har heltidsanställda mentorer som sköter kontakten med elever och familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.