Hör Bengt Wessman, lärare på Kallingeskolan, om hur lovskolan kommer att hållas i Ronneby. Foto: SVT

Så anpassas lovskolan i Blekinge under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i Blekinge erbjuder lovskola under sommaren – för att elever ska få chansen att läsa upp sina betyg. I år har flera anpassningar gjorts för att hålla undervisningen coronasäker.

Efter ett skolår färgat av coronapandemin och distansstudier kan lovskolan komma att bli extra viktig. Det menar Skolverket, vars undersökningar visar på att det finns risk för kunskapstapp i spåren av pandemin.

I Blekinge har man kunnat se en ökning av antalet anmälningar till grundskolans sommarskola i både Olofström och Sölvesborg, medan övriga kommuner ligger kvar på ungefär samma deltagarantal som föregående år.

”Ser till att ha rejält med plats”

För att hålla årets lovskola smittsäker har flera anpassningar gjorts i länets skolor. Framför allt handlar det om att hålla isär olika elevgrupper, där man tidigare slagit ihop undervisningen på sommaren.

– Vi ser till att ha rejält med plats för undervisningen, vilket inte är något problem eftersom vi har gott om plats efter skolavslutningarna, säger Victor Karlsson, verksamhetschef gymnasie- och särskola i Karlskorna.

I klippet ovan berättar Bengt Wessman, lärare på Kallingeskolan, mer om lovskolan och de anpassningar som gjorts i Ronneby inför årets undervisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.