Den misstänkte 29-åringen är dömd för ett flertal bedrägerier. I oktober i år sprängdes hans bil i ett villaområde i Karlskrona. Foto: SVT/TT

Så avslöjades den misstänkte storbedragaren

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har polisen i Blekinge noga följt den misstänkte storbedragarens spår och affärskontakter. Hos tingsrätten är han redan inblandad i ett stort antal mål. Det visar den kartläggning SVT Nyheter har gjort. 

29-åringen dömdes i juli i år till tre års fängelse för ett flertal bedrägerier riktade mot kunder i den affärsrörelse han tidigare drev i Blekinge. Trots att företagets intäkter var små noterade Skatteverket att mannens inkomster ökade i snabb takt – och slog larm till polisen.

En omfattande härva av höga kreditlån rullades senare upp i det som ledde fram till den fällande dom, som både åklagaren och 29-åringen överklagat till hovrätten. Där väntas ärendet tas upp för ny prövning i januari.

Och det är inte första gången som den misstänkte storbedragaren hamnat i rätten. Vid sidan av bedrägeriåtalet finns ett stort antal tvistemål som i många fall påminner om varandra i det avseendet att 29-åringen beställt varor eller tjänster utan att betala.   

– Det är ett återkommande tillvägagångssätt, där han ofta uppger att han kan styrka betalningen med kvitton som sedan aldrig kan visas upp, säger en källa med insyn i mannens affärsverksamhet till SVT.

Förklarar förmögenheten med bortgången släkting

29-åringen har i tingsrätten tidigare hävdat att hans förmögenhet kommer från ett stort arv från en bortgången släkting. Men liksom i tvistemålen har han aldrig kunnat visa något dokument som styrker det påståendet. 

SVT Nyheter Blekinges kartläggning kan även visa att mannen har haft affärskontakter med personer i den undre världen. Ett antal av 29-åringens äldre företag drivs numera av en 50-årig tidigare frontfigur för ett större kriminellt gäng.  

Förra året dömdes 50-åringen och hans son för delaktighet i ett stort bedrägerimål i Malmö, där falska fakturor skickades ut till folk i Sverige som hade laddat ner porrfilm.     

Den misstänkte storbedragaren ska enligt flera källor med insyn i utredningen till SVT Nyheter just nu befinna sig i södra Spanien. Enligt försvarsadvokat Lars Engstrand beror landsflykten på att 29-åringen och hans familj känt sig hotade sedan en av mannens Ferraribilar sprängdes i luften i oktober.   

Åklagaren har nu lämnat in papper för att få till en internationell arresteringsorder.  

Tillkommer nya målsägare varje dag

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar kan det nu röra sig om så många som hundra målsägande. Bara den senaste tiden har ett stort antal nya fall tillkommit.   

– Det tillkommer nya målsägare varje dag. Vi ser ännu inte slutet men jag kan säga att det är en mycket omfattande utredning, säger Robert Loeffel.  

Att den misstänkte storbedragaren befinner sig på okänd ort spelar i nuläget mindre roll för förundersökningen.   

– Självklart vill man alltid ha en misstänkt inom lås och bom om det är där de ska vara men vi jobbar med full intensitet ändå med utredningen, säger Robert Loeffel.  

SVT Nyheter Blekinge har försökt nå den misstänkte men varken han eller hans försvarsadvokat vill ställa upp på en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet