Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Odlaren Matilda Hjärtstam visar i klippet ovan hur hon täckodlar i trädgården och får bättre jord som klarar torka. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Odlaren Matilda Hjärtstam: Så behåller du fukt i jorden genom att täckodla

Uppdaterad
Publicerad

Klippt gräs, gamla löv eller ogräs som täcker marken runt plantor och växter ger mullrik jord som hindrar vatten från att dunsta. ”Det är ett tacksamt sätt att odla på”

För Matilda Hjärtstam utanför Bräkne-Hoby har metoden att täckodlla gjort trädgårdsarbetet enklare och roligare – hon slipper rensa lika mycket ogräs och får fin odlingsjord på köpet.

– Det enda som är vårt problem med täckodling är att få tag i tillräckligt mycket material att täcka med, säger Matilda Hjärtstam.

Fuktigare jord under

Hennes trädgård prunkar av grönsaker och bärbuskar. Problemet med torka känns avlägset trots en torr vår och sommar.

– Det är mycket fuktigare jord under täckmaterialet som jag la på igår kväll.

För att täckodla används exempelvis gräsklipp, halm, ogräs, växtdelar, tidningar eller annat organiskt material som marken täcks med och som sedan förmultnar. Täckmaterialet hindrar ogräs från att komma upp och ger på sikt också näring åt jord och växter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger odlaren Matilda Hjärtstam svar på tre frågor om täckodling. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.