Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Berggren har tidigare agerat vaccinationssamordnare under pandemin. Nu tar han över som tf. sjukvårdsdirektör efter företrädarens Hanna Svenssons plötsliga avhopp. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Mats Berggren tar över som sjukvårdsdirektör

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Hanna Svensson valde att lämna med omedelbar verkan i mars 2024, är det nu klart att Mats Berggren tar över som tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör fram tills årsskiftet.

Ekonomi och personal- och arbetsmiljöfrågor utgör de största utmaningarna, menar Berggren.

Mats Berggren är sjuksköterska i grunden men har de senaste åren arbetat i olika chefsuppdrag inom Region Blekinge, bland annat som vaccinationssamordnare under pandemin.

– Det är en orolig tid och en tuff utmaning men jag hoppas att jag kan bidra med stabilitet och kloka tankar och beslutet i Region Blekinge.

Han ställs inför en rad utmaningar: Regionen har ett underskott på en halv miljard kronor och har nyligen varslat 90 tjänster inom regionstaben.

Samtidigt har Vårdförbundet nyligen utlyst övertidsblockad inom vården, något som har en viss påverkan på vården, menar Berggren.

– Det betyder att vi behöver göra rockader i verksamheten och medarbetare kanske måste flyttas till mer prioriterad verksamhet. Det är ett dag till dag-pussel.

Samtidigt återupptas arbetet med att hitta en permanent hälso- och sjukvårdsdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.