• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

På Fisktorget i Karlskrona har flera personer lämnat sina granar till återvinning. Foto: SVT/Stina SandströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så återvinner du din gamla julgran

Publicerad

Julen är slut och det är dags att börja göra sig av med julgranen. Men var ska man egentligen göra av den? Nu har Affärsverken i Karlskrona ställt ut containrar där man kan lämna sin gamla gran – som sedan blir till el.

För tredje året i rad har Affärsverken ställt ut containrar på Fisktorget och vid Handelshamnen i Karlskrona där man kan slänga sin gamla julgran. Men nytt för i år är att de håller öppet två helger istället för en, skriver BLT.

För två år sedan fick Affärsverken in granar som totalt vägde fyra ton och som eldades upp i värmeverket i Bubbetorp och förvandlades till ny energi.

– Nu tror jag att vi får ihop minst det dubbla, kanske åtta- tio ton granar, säger Robert Malmgren, brist och logistikchef för renhållning på Affärsverken.

Lägg inte i plaspåsar

Anledningen till att Affärsverken började samla in granar var delvis för att folk dumpade granar på olämpliga ställen.

– De hamnade på ställen där vi inte vill ha det, i  miljörum, ute på gatan och ute vid återvinningsstationerna. Om man bor i lägenhet är det inte så lätt att veta var man ska göra av den, säger Robert Malmgren.

Tjänsten har tagits emot positivt av Karlskronaborna och bara på några dagar har flera lämnat sina granar i containrarna. Vill man göra så rätt som möjligt uppmanar även Robert Malmgren att inte lämna granarna i soppåsar.

– En del klipper ner sin gran och lägger i sopsäckar och lägger det i containern men det bästa hade varit att tömma påsen och hälla ut granresterna och sedan återvinna plasten för sig, säger Robert Malmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

På Fisktorget i Karlskrona har flera personer lämnat sina granar till återvinning. Foto: SVT/Stina Sandström
I år har Affärsverken ställt ut containrar tidigare och tror att fler kommer att lämna sina granar. Foto: SVT/Stina Sandström