Det vinnande bidraget heter ”Karls krona” och kommer ligga till grund för det förslag på hur nya kulturhuset ska se ut. Foto: Dorte Mandrup ArkitektkontorVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ska Karlskronas nya kulturhus se ut

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun ska bygga ett nytt kulturhus och nu står det klart hur det kan komma att se ut. Detta efter att ett vinnande bidrag valts ut i en arkitekttävling.

Kulturhuset är tänkt att bli en modern mötesplats och knutpunkt för olika kulturaktiviteter. Byggnaden vid Stortorget ska bland annat rymma stadsbiblioteket och ha utrymmen som ska kunna användas till olika verksamheter som dans, musik och utställningar.

Efter att fyra bidrag bedömts av en jury bestående av politiker, tjänstemän och ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter, har en favorit valts ut. Det var arkitektbyrån Dorte Mandrups bidrag ”Karls krona” som vann.

Det vinnande förslaget i arkitekttävlingen kommer att ligga till grund för kommande projektering och byggandet av kulturhuset som beräknas stå klart i slutet av 2021.

I klippet ovan kan du se mer hur det nya kulturhuset kan komma att se ut.

”Karls krona utgör en ny märkesbyggnad vid Stortorget i form av en elegant tolkning av klassik arkitektur. Fasadens kombination av keramiska plattor och glas ger en rasterverkan med scenografiska kvaliteter. Den öppna och transparenta bottenvåningen välkomnar besökaren och ger liv åt gatorna intill. Karls krona har en tydlig Karlskronaidentitet som gör byggnaden till en värdig granne till både Fredrikskyrkan och träbyggnaderna inom kvarteret”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer