Solenergi – så bra förutsättningar har Blekinge

Publicerad

Om alla villor i Blekinge hade solpaneler skulle den solenergin räcka för att förse samtliga hus i Olofström och Sölvesborg med energi i ett helt år. Det visar en ny undersökning från Vattenfall.

Under förra årets rekordsommar ökade potentialen för solenergi i Sverige med hela 13 procent. Enligt en Sifo-undersökning har det fått var tredje Blekingebo att överväga att skaffa solceller.

– Det är roligt att så många numera är positiva till solenergi, men det är många som fortfarande inte vet att Sverige har bra förutsättningar för det, säger Jonas Stenbevk, försäljningschef på Vattenfall.

En ny kartläggning som gjorts av Vattenfall visar att Blekinge hade kunnat generera 295 miljoner kWh per år om länets alla villor var försedda med solpaneler.

Det skulle i sin tur innebära att det skulle räcka för att förse samtliga villor i hela Olofström och Sölvesborg med energi för ett helt år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.