Håkan Eriksson, ordförande i Karlskronas Kunskapsnämnd, berättar om förberedelserna för eventuell skolstängning. Foto: SVT/Arkiv

Så förbereder sig kommunerna för stängda skolor

Uppdaterad
Publicerad

Just nu förbereder sig Blekinges kommuner för att hantera en eventuell skolstängning på grund av coronapandemin.

Föräldrar med samhällsviktiga arbeten ska garanteras barnomsorg – vilket ställer krav på kommunerna att snabbt ställa om.

Karlskrona har förberett sig genom att skicka ut en enkät till föräldrar i kommunen som har gett svar på hur många barn som behöver barnomsorg vid en stängning av förskolor och grundskolor.

– Vi uppskattar att vi behöver ha cirka 1 000 platser öppna, men det kan handla om fler än så, säger Håkan Eriksson (S), som är ordförande för kunskapsnämnden i Karlskrona.

Corona i Blekinge

Hur ska ni lösa det?

– Eftersom föräldrar med samhällsviktiga yrken bor i olika delar av kommunen så behöver vi ha förskolor öppna på flera platser, men vi har inte bestämt vilka, säger Håkan Eriksson.

Sölvesborg har bestämt vilka

Sölvesborg har med hjälp av SCB:s statsistik över yrkesgrupper räknat ut att det finns mellan 250 och 300 föräldrar som har särskilt viktiga arbeten. Kommunen räknar med att behöva hålla 650 platser öppna.

– Vi har kartlagt vilka förskolor och fritidshem vi skulle behöva hålla öppna för att säkerställa barnomsorg till samhällsviktiga yrkesgrupper, säger Sölvesborgs barn- och utbildningschef Martin Åsman.

De som i så fall förblir öppna i Sölvesborg är Kanehalls förskola, Markgatans förskola, Midhalls förskola, Mjällby skola och Möllebacksskolan.

Karlshamn: ”Vi har beredskap”

Till skillnad från Sölvesborg och Karlskrona har Karlshamn inte gjort en beräkning på hur många platser som behövs inom barnomsorgen vid en eventuell skolstängning.

– Vi har inte inventerat exakt vilka föräldrarna är med yrken inom samhällsviktiga tjänster. Men vi kommer att ha de större enheterna öppna dit vi kan omdirigera personal. Vi har beredskap för olika scenarior, säger utbildningsförvaltningens chef Tomas Ringberg.

Olofström gör som vid sommarstängningar

Inte heller Olofström har någon siffra på hur många som kommer att behöva barnomsorg vid en eventuell skolstängning.

– Hittills har vi avvaktat tills vi vet mer om vad myndigheterna säger. Skulle det bli aktuellt med nedstängning följer vi rutinerna vi har vid sommarstängningar, säger Patrik Håkansson, som är utbildningsförvaltningens chef i Olofström.

Ronneby: ”Koncentrerar personal”

Utbildningsförvaltningens chef i Ronneby, Tobias Ekblad, påpekar att kommunerna vid en eventuell skolstängning – förutom att vända sig till samhällsviktiga yrkesgrupper – också ska erbjuda barnomsorg till barn med särskilda behov.

– Vi har dialog med alla rektorer och kartlägger barns fysiska, psykiska och sociala behov för att identifiera vilka som ska erbjudas fortsatt barnomsorg. Vi kommer att utse vissa enheter som håller öppet och koncentrera personal dit, som vi gör på sommaren när bara delar av barnomsorgen är öppen, säger Tobias Ekblad.

Barnomsorg vid skolstängning

Regeringen har listat tolv sektorer som särskilt samhällsviktiga. Föräldrar med yrken inom dessa områden ska garanteras barnomsorg om förskolor och grundskolor stängs.

De tolv sektorerna är:

energiförsörjning

finansiella tjänster

handel och industri

hälso- och sjukvård samt omsorg

information och kommunikation

kommunalteknisk försörjning

livsmedel

militärt försvar

offentlig förvaltning

skydd och säkerhet

socialförsäkringar

transporter

Även barn i behov av omsorg av andra skäl, till exempel barn i social utsatthet, ska garanteras omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet