Blekinges gymnasieskolor gör olika när det gäller öppna eller låsta entrédörrar. Foto: SVT

Så gör gymnasieskolorna där du bor

Publicerad

Tillgänglighet eller trygghet? Öppna entrédörrar eller låsta portar med passersystem? Hur gör gymnasieskolorna där du bor?

SVT Nyheter Blekinge har frågat kommunerna i Blekinge.

Det finns exempel på redan låsta portar, planer på att låsa ytterdörrarna och entréer som är öppna. Blekinges gymnasieskolor gör olika.

Olofström

I Olofström har Nordenbergsskolan öppna entrédörrar.

– De är öppna för elever och personal. Men diskussioner förs om balansen mellan tillgänglighet och skalskydd. Skolan är ingen allmän plats. Är det andra än elever och personal som kommer så måste man anmäla det i förväg, säger Kerstin Tjernlund, som är rektor på skolan.

Sölvesborg

I Sölvesborg har Furulundsskolan entrédörrarna öppna.

– Vår gymnasieskola är upplåst och vi har inget passersystem. Vi har i dagsläget inte planer på att låsa skolan och skaffa passersystem, säger Roger Svanberg, som är utbildningschef på Sölvesborg-Bromölla kommunalförbund.

Karlskrona

Karlskrona håller huvudentréerna till kommunens gymnasieskolor öppna under skoltid. 

– Skolan är en arbetsplats och ingen offentlig plats men vi tror på ett öppet samhälle. Det finns en avvägning mellan behovet att ha ett öppet samhälle och trygghet men att låsa och införa passerkort löser inga problem. Den som verkligen vill ta sig in väntar och följer efter någon som har passerkort, säger gymnasieskolans verksamhetschef i Karlskrona, Victor Lindberg Karlsson.

Karlshamn

Planerar att låsa ytterdörrarna och införa passersystem under höstterminen.

Ronneby

Har sedan tidigare låsta entrédörrar och passersystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.