Foto: SVT

Så har räddningstjänsten lärt av olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Den tragiska brandolyckan på bogserbåten Zeus krävde fyra människoliv. Efter den har räddningstjänsten i västra Blekinge vidtagit flera åtgärder.

Den första räddningspatrullen anlände till olycksplatsen klockan 00:02 natten till den 24 september, bara åtta minuter efter att larmet kom till SOS. De möttes då av en övertänd båt, och tre besättningsmän som befann sig på kajen efter att ha försökt släcka elden.

Det tog nästan tre timmar innan branden var släckt, och räddningsarbetet avslutades formellt tjugo över fyra på morgonen.

Efter det fördes det fram synpunkter på att räddningstjänsten inte hade tillräcklig vana vid räddningsarbeten vid fartygsbränder.

– Det vi gjorde var att tillsätta en utredning, där vi tittade på just det här med fartygsbrandsläckning. I utredningen konstaterades att det finns en del brister som vi nu har börjat jobba med, säger Melissa Millbourn, räddningschef i västra Blekinge.

Foto: SVT

Utbildning ska ske under året

Statens haverikommission, som släppte sin slutrapport om olyckan i dag, har varit tydliga med att det inte hade funnits någon möjlighet för räddningstjänsten att rädda livet på de fyra polska besättningsmän som omkom i branden. Ändå anser såväl myndigheten som räddningstjänsten själva att det behövs nya rutiner.

– Vi behöver ha personal som är utbildad på fartygsbränder, och vi ska se över befälens roller och ansvarsfördelningen. Annorlunda larmplaner kommer dessutom att tas fram för att de mest lämpliga resurserna ska larmas vid liknande händelser, säger Melissa Millbourn.

Missvisande kritik mot utrustningen

Synpunkterna på att räddningstjänstens utrustning, eller mer specifikt en skärsläckare, inte fungerade anser räddningschefen har blivit missvisande.

– Vi har en grundnivå vad gäller utrustning där allt ska fungera. Där ingår inte skärsläckaren. Vi har en skärsläckare som sitter på vår förstabil som är stationerad i Karlshamn. Skulle den gå sönder eller vara på service, vilket kan hända, så är den ur funktion och vi har inte möjlighet att ersätta den.

Skärsläckaren används enkelt förklarat för att göra hål i väggar och tak så att det blir lättare att komma åt och släcka bränder. Och målet för räddningstjänsten är att det ska finnas en sådan i varje kommun.

– Vi upphandlar nya släckbilar vartannat år, och nästa som kommer är utrustad med skärsläckare. Den kommer att stationeras i Sölvesborg. Om två år, när nästa upphandling sker, kommer det att hamna en i Olofström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.