Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om du älskar din katt – registrera den, säger länsveterinären Sandra Draaisma. Hör i klippet hur Länsstyrelsen kommer följa upp lagändringen att alla katter ska id-märkas. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Alla katter ska registreras – så kontrolleras det i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Länsveterinär Sandra Draaisma menar att lagändringen om registrering är till stor hjälp för katterna i Blekinge. Nu hoppas hon att alla kattägare id-märker sina husdjur.

– Vi kan inte springa runt och kolla varenda katt, men det kommer underlätta vårt djurskyddsarbete, säger hon.

Det har gått en vecka sedan Jordbruksverket öppnade sitt kattregister och då kraschade det av alla nya användare. Det är efter att lagen om tillsyn över hundar och katter har ändrats, i hopp om att höja kattens status som husdjur.

Tillsyn av länsstyrelsen

Även om katten och dess ägare ska registreras hos Jordbruksverket är det länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet lokalt.

– Det kan vara i samband med en djurskyddskontroll som vi ser om katterna är märkta eller inte. Vi vill främst ge stöd och vägledning. Vi vill se till att personen gör rätt, och vet vilka krav man har på sig som kattägare, säger Sandra Draaisma, länsveterinär och funktionschef på länsstyrelsen i Blekinge.

Hör henne berätta mer om hur de följer upp den nya kattlagen i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.