Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katter måste vara id-märkta från och med den 1:a januari 2023. Sen ska de registreras hos Jordbruksverket. Foto: Janerik Henriksson/TT, Knut Bonde/SVT

Katter måste nu id-märkas – ökat tryck hos veterinärer i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 januari måste katter id-märkas. Flera veterinärer i Blekinge vittnar om ett högt söktryck från kattägare att chippa sina katter.

– Det höjer kattens status och kommer vara lättare att agera på hemlösa katter, säger djursjukskötare Sofie Abbereus.

Efter märkningen, som görs hos en veterinär, ska de även registreras hos Jordbruksverket – något som länge gjorts på hundar.

– De flesta har velat id-märka tidigare, men den lilla andelen som inte har det får ju inget val nu. Vi har väldigt fullt upp, säger Lina Johansson, veterinärsassistent på smådjurskliniken Fyra Ben i Karlskrona.

”Tar katter på allvar”

Antingen så kan ett litet chip införs vid nackskinnet på katten, eller så kan den öronmärkas med en tatuering.

Sofie Abbereus är djursjukskötare på Karlskrona Djurklinik. Hon sitter också i styrelsen för kattförbundet SVERAK och har länge velat att en lag, likt den för hundar, ska gälla även även katter.

– Lagen är ett sätt för myndighetspersoner att ta katter på allvar och ser att de är en familjemedlem såsom hunden. Det höjer kattens status, säger hon.

Redan vid årsskiftet ska id-märkningen vara klar. Årets andra dag, den 2 januari, öppnar registreringen hos Jordbruksverket. Om man inte registrerar sin katt kan länsstyrelsen besluta om ett föreläggande, vilket kan förenas med visst pengabelopp, ett så kallat vite.

Skyldigheten att märka och registrera sin katt gäller inte katter som är födda före den 1 januari 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.