Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se när katten Luna fick sitt chip. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Ny lag om kattregistrering välkomnas av katthemmet

Uppdaterad
Publicerad

Kattföreningen Hemlösa Tassar ser positivt på den nya lagen om kattregistrering. Kattens status kommer att höjas, tror föreningen – dessutom blir det lättare att återförena försvunna katter med ägarna.

Lagen som börjar gälla i januari 2023 innebär att katter ska id-märkas och registreras hos Jordburksverket.

Hemlösa Tassar i Karlskoga hjälper hemlösa och övergivna katter till ett nytt hem. Men när det kommer till försvunna katter är det i dag svårt att hitta deras ägare. Därför ser de positivt på den nya lagen om kattregistrering.

– Jag tycker att varje katt har rätt till en ägare, och en registrering visar en ägare, säger ordförande Melissa Andersson.

SVT Nyheter Örebro var med när omplaceringskatten Luna fick sitt chip, det kan du se i klippet ovan.

Höja kattens status

Föreningen tror att kattens status kommer att höjas i och med registerkravet. Samtidigt tror inte Melissa Andersson att alla kattägare kommer att följa kravet, och det finns en oro för vilka följder kravet kan få för oregistrerade katter.

– Vi möter ofta folk som tar ett avlivande i egna händer. Man kanske väljer att skjuta av katter på gårdar i stället för att be om hjälp. Vi har en liten farhåga att det här kan öka, i och med att katter som inte är id-märkta kanske lever farligt.

Har chipläsare

För att förhindra det, och istället hjälpa till med omplacering av katter, efterlyser föreningen ett tätt samarbete med Jordbruksverket och länsstyrelsen. De vill också se information riktad till allmänheten, om hur man ska gå tillväga om man hittar en katt. Veterinärkliniker men också kattföreningen Hemlösa Tassar har en chipläsare, och kan identifiera en registrerad katt.

– Får man tag på en veterinärklinik direkt är det kanske smidigast att åka till. Facebook är ett jättebra hjälpmedel idag, det finns många grupper för efterlysta djur. Lägg ut och dela så kommer man hitta någon med chipläsare eller eventuellt en ägare.

Hur funkar den nya lagen? I klippet nedan får du svar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär lagen? Se klippet där djurskyddshandläggaren Ella Norlén svarar på tre frågor. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.