Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart ska katter registreras på samma sätt som hundar. I klippet får du reda på vad som kan hända om du inte registrerat din katt. Foto: TT/Anders Wiklund

I januari blir det olagligt att äga en oregistrerad katt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den andra januari 2023 måste alla kattägare id-märka och registrera sin katt. Lagen välkomnas av Hemlösa katter Kalmar som tror att detta kommer att underlätta deras arbete.

– Om folk efterföljer lagen, så kan vi när vi får in en vilsekommen katt som är id-märkt och registrerad hitta ägaren direkt. Vi hoppas att lagen ska höja statusen för katterna och att det ska underlätta vårt arbete, säger Alexander Kinberg, volontär i föreningen Hemlösa katter Kalmar. 

Jordbruksverket är ansvarig myndighet och det är där du ska registerna din katt. Du kan redan nu förbereda dig genom att gå till en veterinär och få din katt id-märkt genom tatuering i örat eller chipmärkt. 

Besluta om föreläggande 

Länsstyrelsen är sedan myndigheten som ska kontrollera att lagen följs. 

– Det kommer att ske i samband med våra djurskyddskontroller. När vi får in anmälningar om katter som far illa, så tittar vi samtidigt på märkningen hos katterna, säger Fredrik Holm, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Kronoberg. 

Vad kan hända om man inte har registrerat sin katt? 

– Då kan länsstyrelsen besluta om föreläggande att låta sin katt märkas och registreras. Det kan förenas med visst pengabelopp, viten då. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.