Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Kinberg på Hemlösa katter Kalmar berättar i klippet att föreningen varje år hjälper mellan 200 och 300 katter att få nya hem. Foto: SVT/Clary Kroon

Hemlösa katters vecka: Skänk mat till ett katthem

Uppdaterad
Publicerad

På måndag den 24 oktober drar Hemlösa katters vecka i gång för sjätte året i rad och då samlas det in kattmat till landets katthem. “Det finns ett stort behov, för det finns så många hemlösa katter, säger Alexander Kinberg, volontär i föreningen Hemlösa katter Kalmar.

Bakom initiativet står en känd kattmatstillverkare och Hemlösa katter Kalmar är ett av de 74 katthemmen i landet som engagerar sig och uppmanar folk att köpa kattmat, som sedan skänks till katthemmen.

I klippet berättar Alexaner Kinberg mer om hur kampanjen går till.

– Den behövs för att det finns så otroligt många hemlösa katter. Katterna är inte rustade för klimatet utan de blir sjuka. Vi behöver göra något för att förminska populationen av förvildade katter. Vi behöver ge dem hjälp, få dem kastrerade och göra dem till huskatter igen. 

Fortfarande problem med coronakatter 

SVT Nyheter Småland träffar Alexander Kinberg för drygt ett år sedan hade Hemlösa katter fått ta emot mängder med så kallade coronakatter och det är fortfarande ett problem.

– Nu ser vi att det är många privatpersoner som kontaktar oss, för att de inte kan ha katten kvar, framförallt för att de säger att de inte har tid. 

Vad tänker du om att det uppstått så många coronakatter? 

– Jag tycker att det är väldigt sorgligt framförallt för katternas skull. Det är också tragiskt att man inte har tänkt igenom beslutet ordentligt innan man har valt att skaffa katt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.