Foto: SVT

Så många barn behöver familjehem i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i Blekinge har barn som står i kö för att få komma till nytt familjehem. Samtidigt är det fortsatt svårt att rekrytera nya familjer som vill ta på sig uppdraget.

I Blekinge är det väntetid för barn att få komma till ett nytt familjehem. Men problemen sedan tidigare med att rekrytera nya familjer är inget som lättar.

– Det är i dagsläget svårt att rekrytera familjehem, det är hård konkurrens om familjer som vill bli familjehem mellan andra kommuner och privatägda företag. Vi vill gärna komma i kontakt med fler, säger Menesha Alijaj, enhetschef för Karlshamns placeringsenhet barn och familj.

Barn står i kö

SVT har frågat Blekinges kommuner hur många barn som står i kö för att få komma till nytt familjehem och hur många barn som är placerade i hur många familjehem.

Nedan presenteras uppgifterna kommun för kommun för september/oktober 2020:

Karlskrona: Har 10 barn i kö. Totalt är 85 barn placerade i 62 familjehem.

Ronneby: Har 3 barn i kö. Totalt är 46 barn placerade i 36 familjehem.

Karlshamn: Har 7 barn i kö. Totalt är 53 barn placerade i 42 familjehem.

Olofström: Har 3 barn i kö. Totalt är 20 barn placerade i 17 familjehem.

Sölvesborg: Har 2 barn i kö. Totalt är 29 barn placerade i 22 familjehem.

Familjehem

Med familjehem menas ett enskilt hem som på uppdrag av socialtjänsten tar emot barn, ungdomar och vuxna för vård och fostran och vars verksamhet inte bedrivs yrkesmässigt.

Ett familjehem kan antingen vara ett hem i barnets nätverk, ett så kalllat nätverkshem, eller ett hem där familjehemsföräldrarna inte har någon tidigare relation till barnet.

Familjehem är tänkt att fungera som boende under en längre tid.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.