Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Else-Mari Emilsson är enhetschef för socialförvaltningens barn och familjeenhet i Ronneby. Foto: SVT

Corona försvårar redan ansträngd jakt på nya familjehem

Publicerad

Jakten på nya familjehem är redan ansträngd och corona lägger ytterligare sten på bördan. I flera av Blekinges kommuner försvårar pandemin situationen.

I Blekinges kommuner står barn i kö för att få komma till ett nytt familjehem. Redan sedan tidigare är situationen ansträngd med att rekrytera nya familjer, coronapandemin gör det inte lättare.

– Det har förändrat möjligheten att kunna träffa familjehem och intervjua dem, i och med att fysiska kontakter har begränsats, säger Else-Mari Emilsson, enhetschef på socialförvaltningens barn- och familjeenhet i Ronneby.

Drar ut på tiden

Risken för smittspridning gör att rekryteringen drar ut på tiden.

– Personalen har fått vara hemma vid förkylningssymptom. Så det tar längre tid att få till ett fysiskt möte med ett blivande familjehem, säger Else-Mari Emilsson.

Sätter press

Även i Karlshamn sätter corona press på den redan ansträngda jakten efter nya familjehem.

– Det har ju försvårat det utifrån att vi måste göra riskbedömningar och ställa in hembesök och möten vid minsta förkylningssympton. Detta har gjort att vissa utredningar dragit ut på tiden, säger Menesha Alijaj, enhetschef på placeringsenheten barn och familj.

Samma bild

I Karlskrona finns samma bild av svårigheterna i spåren av pandemin.

– Covid-19 har inneburit stora svårigheter att rekrytera familjehem vilket inneburit att barn har fått vänta längre än tidigare på att få komma till ett familjehem, säger Nina Bjelke, som är avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen.

Har problem

Även Olofströms kommun har liknande problem.

– Möjligen är det därför som vi får färre svar på våra sökningar, säger Hanne Kattem, familjehemssekreterare.

Delar inte bilden

Däremot delar inte Sölvesborgs kommun bilden att pandemin gör det svårare.

– Jag ser inte att coronasituationen varit någon negativ faktor för att hitta familjehem, säger Gabriella Du Rietz, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer