Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Så märker du av hamnstrejken – om den utbryter inatt

Uppdaterad
Publicerad

Om Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet inte kommer överens om en gemensam lösning vid förhandlingarna under tisdagen, kommer totalstrejk att bryta ut natten till onsdag. Så kan du som Blekingebo påverkas av en eventuell strejk i Karlshamn.

Vad gäller Karlshamns hamn, är det framför allt företag som kan påverkas av att hamnarbetare försvinner från arbetsplatsen. Företag som dagligen har varor som passerar hamnen är exempelvis sågverket Vida, biltillverkaren Volvo i Olofström samt pappersmassfabriken Mörrums bruk.

Christian Thernström arbetar i hamnen, och är kassör i den lokala avdelningen för Hamnarbetarförbundet i Karlshamn. Han hoppas att de ska hitta en lösning, men tror att strejken kommer att bryta ut.

– Vi utgår från det värsta men hoppas på det bästa. Det betyder att vi utgår från att strejka imorgon, men är beredda att återgå till arbetet på måndag, säger han.

Brist på bananer och läkemedel

Men om strejken blir långvarig i andra hamnar, som Helsingborg, kan det innebära att importen av frukt kan komma att stanna av, då en stor del av Sveriges fruktimport går via Helsingborgs hamn. Då kan det se glest ut på livsmedelsbutikernas grönsakstorg, framför allt kan man se mindre bananer.

Christian Thernström berättar att även läkemedel kan bli en bristvara.

– Skulle det innebära en hälsofara för samhället, så avbryter vi såklart strejken. Det är klart att vi inte vill att det ska bli så här, vi vill bara få rätt till vårt eget kollektivavtal, säger han.

Christian Thernström från Hamnarbetarförbundet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.