Hamnstrejken kan stoppa Volvos biltillverkning

Uppdaterad
Publicerad

Den aviserade hamnstrejken väntas slå hårt mot personbilstillverkaren Volvo. Blir det totalstrejk kan tillverkningen i Sverige stoppas – något som kan få konsekvenser även i Olofström.

– Om det påverkar bilfabrikerna finns det ingen anledning att leverera vårt material, säger Jonas Knutsson, kommunikationschef för Volvo i Olofström.

Vid midnatt natten till onsdag väntas Hamnarbetarförbundet gå ut i full strejk. Aktionen som är en upptrappning av konflikten mellan facket och arbetsgivaren Sveriges Hamnar kommer att få stor påverkan på så väl import- som exportberoende företag.

– Blir det en strejk i hamnen stannar vår verksamhet i princip. Vi får bara hoppas att den här strejken inte ens inträffar, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars till TT.

”Enormt frustrerande”

Om strejken bryter ut som planerat får det enorm påverkan för Volvo Cars då cirka två tredjedelar av alla Volvobilar som tillverkas i Sverige ska ut via Göteborgs hamn, säger vd Håkan Samuelsson.

– Vi gör över 1000 bilar om dagen så det blir fullt ganska snabbt på våra gårdar om vi inte får ut dem. Dessutom ska allt material in som man skruvar ihop en bil av. Vi är enormt beroende av att det där fungerar och det är enormt frustrerande att det här har pågått i åratal.

Leverans kan stoppas

Detta kan i sin tur påverkar Volvo i Olofström som tillverkar bildelar.

– Om det påverkar bilfabrikerna finns det ingen anledning att leverera vårt material, säger Jonas Knutsson, kommunikationschef för Volvo i Olofström.

Vad får detta för konsekvenser?

– Det vill jag inte spekulera i utan det får vi se den dagen det är aktuellt. Vi har klarat oss väl så här långt och följer utvecklingen men det ser ut som vi skulle kunna klara våra åtaganden. Huvuddelen av vårt material levereras med tåg, säger Jonas Knutsson.

Konflikten mellan Sveriges hamnar och Hamnarbetarförbundet gäller frågan om kollektivavtal för hamnarbetarna och har pågått i flera år. De första punktstrejkerna till följd av konflikten inleddes den 23 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.