Så mycket körde Karlshamnsverket förra året

Publicerad

Karlshamnsverket ökade förra året förbränningen av olja rejält. Företaget eldade under 2021 åtta gånger så mycket olja jämfört med året innan och släppte ut 90 000 ton koldioxid.

Nu har Karlshamnsverket summerat hur mycket anläggningen var i gång förra året. Inte sedan 2010 har företaget eldat så mycket olja som under 2021.

– Det är därför att det behövs. I huvudsak handlar det om att vi har stängt ner planerbar kraftproduktion i södra Sverige. Våra grannländer har gjort detsamma, säger Henrik Svensson, som är vd på Karlshamnsverket.

Henrik Svensson är vd på Karlshamnsverket. Foto: SVT

Oljeeldat reservkraftverk

Karlshamnsverket ingår i den multinationella energikoncernen Uniper. Mellan den 16 november och 15 mars varje år har anläggningen uppdraget att vara reservkraftverk åt Svenska kraftnät.

Men även under den tiden och resten av året kan Karlshamnsverket starta ändå.

– När elpriset blir tillräckligt högt är det lönsamt för oss att dra igång. Och det är något vi måste göra enligt EU-regelverket att bjuda ut tillgänglig produktionskapacitet, säger Henrik Svensson.

Beroende på om anläggningen kör ett eller två block går det åt upp till 140 000 liter olja i timmen.

Följ med till Karlshamnsverket genom att se klippet ovan.

Karlshamnsverket i siffror

2021: Eldade 28 000 ton olja och släppte ut 90 000 ton koldioxid.

2020: Eldade 3 600 ton olja och släppte ut 11 600 ton kodlioxid.

Källa: Karlshamnsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.