Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer militäraktivitet men också högre krav på civilsamhället. Spela klippet för att höra försvarsdirektör Peter Ryman berätta vad ett stundande Natointräde betyder för Blekinge. Foto: Karin Karltun/SVT

Så påverkas Blekingeborna av ett Natointräde

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Turkiet att de kommer godkänna Sveriges inträde i Nato, något som troligen kommer ske inom snar framtid. I Blekinge, med dess strategiska läge, kommer den nya försvarspolitiken att märkas av – både militärt och civilt.

Det är länsstyrelsen som är ytterst ansvarig för att samordna det civila försvaret i blekinge.

– Vi är kanske ett av de länder i världen som har bäst utbyggt förmåga när det kommer till civilt försvar, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Blekinge.

Sjukhus, skolor och äldreboende, allt måste fungera även i krigstid. Och vid ett Natointräde kommer Blekingeborna märka av en ökad militäraktivitet, vilket även kommer påverka det civila samhället.

– Till exempel kan det ställas ökade krav på barnomsorg, säger Peter Ryman.

Spela klippet för att höra vad som mer kan komma att förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.