På Blekinge folkhögskola känner man också av de tjärvare tiderna Foto: SVT

Så påverkas Blekinges folkhögskolor av regeringens besked

Publicerad

Inga extra pengar till folkhögskolorna  från regeringen. Samtliga folkhögskolor i Blekinges meddelar nu att de får det allt tuffare med ekonomin.

På Valjevikens folkhögskola hade man hoppats på ett extra stöd i den nya vårändringsbudgeten.

– Vi har redan lagt ner en kurs och varit tvungna att säga upp tre tjänster som var fördelade på fyra personer, säger biträdande rektorn Eric Sandström.

Han menar att den uteblivna satsningen på folkhögskolor slår hårt mot vissa grupper.

– Vi har många med funktionsnedsättningar som läser kurser här, de drabbas hårdast, då man drar ner på deras möjlighet till stöd av extrapersonal.

Jämshögs folkhögskola ser samma tendens.

– Det är framförallt våra extrasatsningar som vi får dra in på. Vi hade en yrkeskurs för lågutbildade där de kunde läsa till lokalvårdare som var väldigt uppskattad, nu har vi fått avsluta den, säger Kristina Lulla, biträdande rektor på Jämshögs folkhögskola.

”Bättre utgångsläge”

På Blekinge folkhögskola känner man också av de tjärvare tiderna men då skolan har regionen som huvudman har de kunnat säkra sina finanser genom dem.

– Vi har bättre utgångsläge än många andra skolor här i Blekinge. Vi har fått en höjd budget med en och en halv miljon kronor. Det är för att vi ska kunna ha kvar vår yrkesutbildning, som hjälper till med kompetensförsörjning i regionen, säger skolans rektor Mia Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.