Pontus Smith är privattandläkare i Karlskrona. Foto: SVT

”Ingen ska helst behöva vänta mer än ett halvår”

Uppdaterad
Publicerad

Kö, väntetid och tandläkarbrist är situationen för många patienter och kliniker. Vi har besökt en av Blekinges privata mottagningar:

”Ingen ska helst behöva vänta mer än ett halvår”, säger tandläkaren Pontus Smith.

– Vi försöker hålla kön så kort som möjligt och ta emot patienter så fort som möjligt. Ingen ska helst behöva vänta mer än ett halvår. Är det akut så tar vi emot folk direkt, säger Pontus Smith, som är tandläkare på Privatkliniken i Karlskrona.

Är det något du kan upprätthålla, max ett halvårs kötid?

– I de flesta fall, ja. Vi har lyckats få hit tandläkare och jobbar på att få hit fler genom att göra arbetsmiljön mer attraktiv.

Brist på tandläkare

Han märker bristen på tandläkare.

– Det är ett klart problem. Vi har länge letat innan vi har lyckats få in tandläkare som vill jobba för oss. Det märks att det inte finns många att få tag på. Det är framförallt ett utbildningsproblem. Det är sällan utbildningen korresponderar med behovet, säger Pontus Smith.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.