I videon hör du smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö om läget när det gäller coronatester i Blekinge. Foto: SVT och TT

Hundra prover om dagen – så väljer vården vilka som testas

Publicerad

Sjukvårdens förmåga att testa vilka som lider av sjukdomen covid-19 är begränsad till 100 tester om dagen i Blekinge. Men vilka är det som får möjligheten att veta om de är smittade? Här är svaret på hur Region Blekinge prioriterar.

Hittills har cirka 2 000 personer testats för corona i Blekinge. Smittsskyddsläkaren Bengt Wittesjö svarar på frågan om det är tillräckligt.

– Det är tillräckligt många för att testa de högst prioriterade grupperna. Sedan vet jag att det finns många andra grupper i samhället som vill bli testade också, men vi har inte fått något beslut om hur det ska gå till, säger han.

Vilka är det som testas i Blekinge?

– Först och främst är det alla patienter som är så sjuka att de behöver läggas in. I andra hand sjukvårdspersonal som vårdar sjuka patienter inom vården, på sjukhusen, i kommunernas omsorgsverksamhet på särskilda boenden och i egna hem.

Privatpersoner som misstänker att de är sjuka, vad finns det för möjlighet för dem att testas?

– I dagsläget finns det inga sådana möjligheter, säger Bengt Wittesjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.