Det nya kulturhuset planeras ligga på Stortorget i Karlskrona. Detta har Karlskronas invånare olika åsikter om. Foto: Dorte Mandrup Arkitektkontor/SVT Montage

Så tycker Karlskronaborna om nya kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Efter att vinnarmodellen av Karlskronas nya utseende presenterades, har åsikterna delats i två läger. Stadsarkitekten försvarar den moderna byggnaden och menar att den kommer att ge staden ett mer levande världsarv.

”Snyggt!”, ”NEJ NEJ NEJ!”.

Kommentarerna i SVT:s sociala medier på artikeln om Karlskrona kommuns nya kulturhus visar invånarnas inställning till bygget. Många tycker att det är roligt med nytänkande och jämför med Berlin där morderna byggnader kombineras med de äldre. Men det är också många som anser att det nya kulturhusets utseende kommer att förstöra Karlskronas stadsbild.

”Tycker att förslagen kunde varit inspirerade av de omkringliggande byggnaderna och tagit upp deras arkitektur i en nybyggnation, typ pelarna och borgformationen. Det där bygget ser ju ut som en klädbutiksfasad.”

”Wow! Supersnyggt!! BYGG!!”

”Passar inte in i stadsbilden. Man kan kombinera nybygge med en stil som bättre passar in och harmoniserar med den äldre bebyggelsen i staden.”

”Superhäftigt med gamla byggnader och nytt!”

Stadsarkitekten: ”Ett mer levande världsarv”

Hans Juhlin är stadsarkitekt i Karlskrona kommun och han förstår reaktionerna på att placera byggnaden mitt bland 1700- och 1800-talsbyggnader.

– Men det nya kulturhuset blir som ytterligare ett tidslager som representerar modern tid. Det kommer att ge staden ett mer levande världsarv på det viset, säger han.

Att placera byggnaden på Stortorget i Karlskrona, är inte för att konkurrera med kyrkorna, menar Hans Juhlin.

– Det kommer att bidra till ett annat myller än vad som i nuläget annars är en ganska ödslig parkeringsplats. Nu kommer det istället att bli en mötesplats för Karlskronaborna och de som väljer att åka hit, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer