Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör oppositionsråd Birgit Birgersson Brorsson (S) och kommunalråd Louise Erixon (SD) om trygghetsfrågan och den nya organisationen – som kritiseras av oppositionen – i klippet ovan. Foto: Jennifer Alm/SVT

Samma mål – men olika vägar till trygghet i Sölvesborg

Publicerad

Båda partierna beskriver trygghetsfrågan som en av de viktigaste inför valet. Men hur Sölvesborgs två största partier, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, vill nå en tryggare kommun skiljer sig åt.

Trygghetsfråga har seglat upp som en av de viktigaste inför valet, både bland väljarna och partierna i Blekinge. Polisens trygghetsmätningar visar också att oron för att utsättas för brott är stor – även om den faktiska utsattheten inte pekar på samma sak.

– För mitt parti har tryggheten alltid kommit som första punkt i varje valmanifest, säger Louise Erixon (SD).

Valet 2022 Blekinge

Finns det inte en risk att ni bidrar till att öka otryggheten genom att lägga så mycket fokus på frågan?

– Absolut inte. Att vi pratar om dessa frågor och satsar på att bilda en avdelning inom kommunen som ska jobba med dessa frågor är ju ett resultat av att vi har lagt örat till marken och lyssnat på kommuninvånarnas vilja.

Oppositionen kritisk mot ny organisation

Den avdelning kommunalrådet syftar på är den nya trygghetsorganisation som Samstyret drivit igenom, där man bland annat satsar på trygghetsvärdar. Ett arbetssätt som kritiseras av oppositionen.

– Vi kan skapa ett tryggare Sölvesborg utan att lägga sex miljoner på den organisationen. Vi vill i stället satsa på exempelvis skolan, fler fritidspedagoger och barnomsorgen, eftersom det skapar en grund för trygghet, säger Birgit Birgersson Brorsson (S), oppositionsråd.

Louise Erixon menar att den nya organisationen går att utvärdera först om något år, då arbetet endast varit i full gång sedan början av juni.

– Vi har haft ett socialdemokratiskt styre i 36 år. De har försökt att lösa otryggheten på sitt sätt, men har inte lyckats. Nu provar vi en ny modell, säger hon.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet