Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars Tossman, chef över SAABs affärsområde Kockums, berätta om miljardordern. Foto: SAAB

Saabs miljardorder – kontrakt på två fartyg till Polen

Publicerad

Saab har under fredagen tecknat ett kontrakt motsvarande 620 miljoner euro. Ordern gäller två signalspaningsfartyg som har beställts av Polens försvarsdepartement.

Ett signalspaningsfartyg används för att samla in underrättelseinformation i den marina miljön. Det är nu upp till Saab Kockums att designa och ansvara för produktionen av de två fartygen, samt integrera det avancerade ledningssystemet som ska finnas ombord.

– Det är klart att det här kommer att involvera folk i Karlskrona och Blekinge, men även från verksamheten i Malmö och övriga delar av Saab, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Kockums.

För att kontraktet ska träda i kraft måste vissa finansiella villkor uppfyllas. Samtliga villkor beräknas vara uppfyllda innan utgången av 2022. Planen är att ordern ska levereras under 2027. Fartygen kommer sedan att byggas av en polsk underleverantör.

Hör Lars Tossman berätta mer om vad ordern innebär i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer