Foto: SVT

Saknar hyrespengar – köpte konsultrapport för kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Blekinge idrottsförbund saknar hyrespengar till hälsoarenan på Rosenholm beställdes en konsultrapport om anläggningens framtid. Prislapp: 250 000 kronor.

På fredag slår lokalerna igen – sju dagar efter att rapporten blev offentlig.

I konsultrapporten tecknas en delvis ny framtidsvision för Blekinge Health Arena med en riktad satsning på äldre och ny teknik. Men huvudfrågorna är fortfarande olösta: vem ska ansvara för driften av verksamheten – och vem ska betala?

Rapporten beställdes i våras av Blekinge Idrottsförbund, men har också till delar finansierats av Karlskrona kommun och Region Blekinge.

Fyra konsulter har arbetat med materialet och priset landade på ungefär 250 000 kronor.

– Den var nödvändig att göra och fanns med som en del i vår verksamhetsplan, säger distriktsidrottschef Patric Nilsson, som hade behövt ett tillskott på 500 000 kronor för att klara verksamheten under en övergångsperiod i höst.

Stänger i veckan

Att rapporten gjordes först i år och att slutsatserna blev offentliga först i slutet av förra veckan beror, enligt Blekinge idrottsförbund, på ointresse från Karlskrona kommun och Region Blekinge.

– Där togs inga initiativ, rapporten skulle göras och då fick vi själva ta se till att den togs fram. Vi har också till största delen finansierat den, säger Patric Nilsson.

Han beklagar att det fortfarande inte finns någon lösning för framtiden. Och därmed lämnar Blekinge Idrottsförbund driftsansvaret från och med fredag.

Det innebär samtidigt att flera idrottsklubbar och skolor plötsligt står utan tillgång till den unika träningsanläggningen.

Vill se fler aktörer

Karlskrona kommun – som fram till 2021 har ett gällande hyresavtal för lokalerna – avvaktar och vill se ett förslag till en samfinansiering om hälsoarenan och testlabbet ska drivas vidare.

Alternativ två är tomma lokaler och en fortsatt hyreskostnad på cirka fyra miljoner kronor för skattebetalarna.

– Vi vill att fler aktörer kliver in på banan och visar intresse. Och det har hittills inte skett. Det innebär att Blekinge Health Arena stängs från och med nästa vecka, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Han menar att den konsultrapport som nu lagts fram gjordes för sent, men vill inte uttala sig om det var rätt att prioritera konsulter när pengarna inte räcker för att täcka hyran.

– Den specifika frågan väljer jag att inte kommentera, säger han.

SVT Nyheter Blekinge har sökt det ansvariga kommunalrådet Börje Dovstad (L) för en kommentar om hälsoarenans framtid, men den politiska ledningen i kommunen hänvisar alla frågor i ärendet till kommundirektören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.