Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den planerade jakten får kritik. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Säljakt får kritik från flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Alla är inte entusiastiska över att en ny licensjakt efter gråsäl är på gång i Östersjön. Kritik mot förslaget kommer från Stockholms universitet och Världsnaturfonden.

I slutet av april föreslår Naturvårdsverket att licensjakten på 2 000 gråsälar kan börja i Sverige, något som möts av kritik.

Pekar på större problem

Monika Winder, som är professor i marinbiologi vid Stockholms universitet, menar att det inte är sälen som är ett problem i Östersjön. I stället pekar hon på att fisket, övergödningen och klimatförändringarna är större problem.

– Sälarna äter mycket fisk. Men fiskindustrin tar upp fyra gånger så mycket torsk jämfört vad sälarna äter. Vi skulle kunna ha 100 000 sälar i Östersjön utan att det påverkar torsken lika mycket som fiske, klimat och miljöförändringar. Ur den aspekten behöver vi ingen licensjakt, säger Monika Winder.

Monika Winder är professor i marinbiologi vid Stockholms universitet. Foto: SVT

”Inget bra förslag”

Även Världsnaturfonden är kritisk.

– Det är inget bra förslag utan vi vill hellre ha kvar skyddsjakten, som riktar in sig på just de individer av sälar som lever nära fiskarnas redskap. Ett alternativ är också att vidareutveckla fiskeredskap, som gör att sälen inte kan komma åt fångsten, säger Inger Näslund, som är rådgivare på Världsnaturfonden.

Inger Näslund är rådgivare på Världsnaturfonden WWF. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer