Kjell Jannesson, kammaråklagare Foto: SVT/Henrik Friberg

Misstänkt storbedragare kan ha agerat själv – flera kumpaner avskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Flera som utretts för delaktighet i den 30-årige affärsmannens mångmiljonbedrägerier har friats från misstankarna.
I stället pekar utredningen på att 30-åringen kan ha begått själva bedrägerierna på egen hand.
– Vi har några kvar att titta på om de eventuellt kan vara inblandade, säger Kjell Jannesson, åklagare.

För ett år sedan genomförde polisen en gryningsrazzia och grep tolv personer som misstänktes ha varit delaktiga i den 30-årige storbedragarens brottsliga verksamhet. Under utredningens gång har ytterligare sex personer delgetts misstanke. Men nu har misstankarna mot flera av de skrivits av. Det beslutades i förra veckan.

– Vi har helt lagt ner förundersökningarna mot två personer, och sedan har vi lagt ner enstaka brottsmisstankar mot andra. Sedan har vissa nya misstankar tillkommit, säger Kjell Jannesson, åklagare och förundersökningsledare.

Fortfarande misstänkta för penningtvätt

Samtliga tolv som greps var initialt misstänkta för grovt bedrägeri, medhjälp till grovt bedrägeri eller penningtvätt. Och det är just misstankarna rörande bedrägeribrott som har skrivits av, i de flesta fall, för storbedragarens kumpaner.

– Det har vi gjort efter att vi sett på kontoutdrag och hur olika överföringar genomförts. Ingen verkar ha varit med vid själva utlånandet av pengar. De kan ha kommit in senare, men då är brottet redan fullbordat. Vi har dock några kvar som vi måste titta på som eventuellt kan vara inblandade.

Flera av de totalt 18 utpekade kumpanerna är dock fortfarande misstänkta för penningtvätt.

Greps i Marocko

Den 30-årige Karlskronabon misstänks ha lurat ett hundratal privatpersoner över hela Sydsverige att föra över drygt 80 miljoner kronor till hans privata konton, under förespegling att de skulle investeras i affärsverksamheter som skulle ge snabb avkastning. Men återbetalningarna uteblev, och 30-åringen greps i Marocko efter att ha lämnat landet.

Nu har han suttit frihetsberövad i 17 månader, och åtal väntas komma senare under året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet