Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sarah Alisch berätta om sin praktik i klippet ovan. På bilden till höger står hon i en del av en raket. Foto: SVT/Privat

Sarah, 20, praktiserade på Sveriges enda rymdbas – nu har hon sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Alisch, 20 år, från Karlskrona har varit intresserad av rymden sedan barnsben.

Allt började med ett teleskop hon fick som 10-åring – nu har hon fått sommarjobb på Sveriges enda rymdbas, Esrange i Kiruna.

– Jag har alltid fascinerats över det jag inte vet. Det finns något större och det kliar i kroppen när jag tänker på det, säger hon.

Det var via Tekniksprånget, ett praktikprogram där ungdomar som slutat gymnasiet kan testa på ingenjöryrket i fyra månader, som hon fick platsen på Esrange. Något som BLT tidigare har rapporterat om.

På rymdbasen arbetar de med olika forskningsexperiment, där de bland annat skjuter upp raketer och släpper ballonger i sina undersökningar.

Vill utbilda sig till ingenjör

Under sin praktik fick Sarah vara med när norrskensraketen BROR sköts upp, hör mer om det i klippet ovan.

Efter fyra månader i Kiruna vill hon stanna kvar – helst hela sin karriär.

– Jag har fått sommarjobb till augusti och i framtiden skulle jag vilja komma tillbaka, men då som utbildad ingenjör, säger Sarah Alisch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.