Arkivbild Foto: TT

Satsar på strokevård i hemmet

Publicerad

Landstinget Blekinge satsar nu på att ge strokedrabbade patienter rehabiliteringsvård i hemmet, istället för på sjukhus.

Tanken är att det ska ge bättre rehabiliteringschanser för de drabbade, när de får träna upp sig i det egna hemmet.

– Behöver man träna på att gå i en trappa, så är det ju bäst att träna i sin egna trappa, till exempel. Insatsen går ut på att de med milda till måttliga strokesymptom kan skrivas ut tidigare, och fortsätta rehaben i hemmet, tillsammans med teamet från sjukhuset, säger Gertrud Wilke Olsson, verksamhetschef på rehabiliteringskliniken.

Hon är noga med att poängtera att den här insatsen inte är till för att ersätta kommunernas och primärvårdens insatser, utan bara ersätta den sista tiden på sjukhuset.

– Det finns evidens och bevis för att man får samma eller bättre resultat om du snabbt kommer tillbaka till din hemmiljö, och jobbar med ett team som har den specifika strokekunskapn och erfarenheten, säger Gertrud Wilke Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.