Sverigedemokraterna försökte styra i minoritet, men fick lämna ifrån sig makten. Hör mer i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

SD gav upp styret i Bromölla: ”Vi körde fast”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna fick 29 procent av rösterna i Bromölla. Och försökte styra i minoritet.

I höstas gav partiet upp makten i kommunen och lämnade över till Socialdemokraterna.

– Vi körde fast, vi fick en majoritet emot oss, inte genom vår politik, säger Magnus Persson, vice gruppledare för Sverigedemokraterna i Bromölla.

29 procent i valet

I Bromölla i nordöstra Skåne fick Sverigedemokraterna ordförandeposten i kommunstyrelsen efter förra valet. Efter ett och ett halvt år kastade partiet in handduken och avsade sig ordförandeskapet.

Sverigedemokraterna styrde själva, men var med sina 29 procent i valet i minoritet. Kommunen har dålig ekonomi. Besparingar har ansetts nödvändiga men Sverigedemokraterna lyckades inte skapa några samarbeten för att få majoritet för sin politik.  

– Vi fick inte igenom vår politik, säger Magnus Persson, som också är riksdagsledamot.

Flera lämnade politiken

Han fick rycka in och försöka styra upp situationen när det brakade ihop i höstas. För samtidigt som SD-ledningen lämnade ifrån sig makten, lämnade också flera av de ledande företrädarna politiken helt och hållet.

Det avgående kommunalrådet Eric Berntsson, hänvisade till personliga skäl och svarar inte när vi nu försöker nå honom. Också Magnus Persson var förvånad över avhoppen. 

– Det kom som en chock för mig och andra ledamöter, vi visste ingenting, säger Persson.

Villy Nilsson, som vi träffar på torget säger att han inte har något förtroende kvar för politikerna i Bromölla. 

– Folk röstade för att de ville ha en förändring i kommunen, och det fick de ju fram, men tyvärr så fick de ett parti som inte var mogna till att sköta det, säger Villy Nilsson.

S tog åter makten

Efter flera månaders politiskt dödläge och misslyckade försök att forma nya majoriteter blev det till sist Socialdemokraterna som återigen tog över klubban som ordförande i kommunstyrelsen. 

– Det handlade om oerfarenhet, tror jag, att man inte tänkte på hur det skulle kunna vara att styra en kommun. Det är ett väldigt stort arbete som jag tror att man inte känner till förrän man sitter i den situationen, säger Jenny Önnevik, Socialdemokraterna, som sedan årsskiftet är kommunalråd i Bromölla. 

Några större politiska avtryck lämnar inte Sverigedemokraterna efter sig. Det uppmärksammade förbudet för kommunanställda att be på arbetstid är sedan tidigare upprivet av domstol. Men förbudet mot tiggeri kommer att vara kvar, trots att Socialdemokraterna varit emot. 

– Man måste lyssna in vad folks säger och nu finns förbudet och vi har i stället fokus på ekonomin och att hitta en stabilitet, säger Jenny Önnevik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.