Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SD-ledare frias för hets mot folkgrupp Visa alla (3)
Visa alla (3)

SD-ledaren om domen: ”Yttrandefriheten segrade”

Uppdaterad
Publicerad
Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson åtalades i november för hets mot folkgrupp. När han friades i Blekinge tingsrätt i februari, överklagade åklagaren till hovrätten. I dag kom domen – och Larsson frias igen.
– Rättvisan har segrat, säger han.

Sverigedemokraternas Karlskronaordförande Christopher Larsson står åtalad för hets mot folkgrupp efter ett inlägg som han publicerade 2017 på en av partiets officiella sidor i sociala medier. Där uttryckte Larsson (SD) missnöje över att en minaret i Karlskrona skulle tas i bruk. Texten polisanmäldes av riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

Friades i tingsrätten

I slutet av januari i år friades Christopher Larsson av Blekinge tingsrätt som ansåg att den polisanmälda texten om böneutrop ryms inom ramen för yttrandefriheten. SD-ledaren har aldrig förnekat att det var han som formulerade budskapet – men har hela tiden nekat till brott.

Åklagaren överklagade

Fallet prövades på nytt efter att åklagare Marie Lindström vidhöll att formuleringarna hade spridit missaktning med anspelning på trosbekännelse.

– Texten går utanför vad som kan anses som en saklig och vederhäftig politisk diskussion. Det har en nedlåtande ton och har via publiceringen blivit spritt, sa hon till SVT Nyheter Blekinge i mitten av februari.

Yrkat på villkorlig dom

Under hovrättsförhandlingarna i september yrkade Marie Lindström på villkorlig dom och dagsböter, alternativt till bara villkorlig dom.

I dag kom beskedet från hovrätten: Larsson frias från misstankarna om hets mot folkgrupp. Man menar att Christopher Larssons inlägg faller utanför ramen för det straffbara området. Hovrätten konstaterar dock att Larsson uttryckt sig generaliserande på ett sätt som måste anses nedsättande för muslimer.

– I dag hade jag uttryckt mig annorlunda. Det hade varit skönt att spara de kronorna som skattekollektivet nu får dras med.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SD-ledare åtalas för hets mot folkgrupp

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer