Björn T Nurhadi (SD), gruppledare i Karlshamn, om varför partiet, till skillnad från i övriga kommuner i Blekinge, inte ställer upp i kyrkovalet här. Foto: SVT

SD ratar kyrkovalet i Karlshamn

Publicerad

Till skillnad från i övriga kommuner i Blekinge ställer Sverigedemokraterna inte upp i kyrkovalet i någon av församlingarna i Karlshamn. Partiet prioriterar istället förtroendeuppdrag i kommunen och regionen.

– Vi ställde inte upp i förra kyrkovalet här i Karlshamn heller. Jag hade önskat att vi hade ställt upp i Karlshamn också. Men ansvar går före önskan. Vi har inte tillräckligt många som kan prioritera kyrkan framför kommunen eller regionen, säger Björn T Nurhadi (SD), gruppledare i Karlshamn.

”Riskerar tom stol”

Partiet ställer inte upp de lokala valen till kyrkofullmäktige i Karlshamns olika församlingar. Till skillnad från i Blekinges övriga kommuner där representanter från Sverigedemokraterna kandiderar till kyrkofullmäktige.

kyrkovalet 2021

– Vi har gjort det ställningstagandet. Skulle vi ställa upp med en lista och tappat någon, då hade vi fått en tom stol, säger Björn T Nurhadi.

Prioriterar kommunen

SVT Nyheter Blekinge har även pratat med Sverigedemokraternas distriktsordförande i Blekinge, Camilla Karlman. Hon säger att det är kommunföreningarna själva som har hand om kandideringen i kyrkovalet, och att hon inte har några åsikter om att partiet i Karlshamn inte ställer upp i valet till kyrkofullmäktige.

– Kandidaterna i Karlshamn prioriterar kommunen mer och det ställer jag mig bakom, säger hon.

Däremot har Sverigedemokraterna två personer från Karlshamn som kandiderar till kyrkovalets nationella nivå, kyrkomötet, och till den regionala nivån, stiftsfullmäktige i Lunds stift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet