Christopher Larsson (SD) vill inte skjuta till mer pengar till KHK. Foto: SVT

SD:s besked till hockeyklubben: ”Nej till nya pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är splittrade. Andra partier velar fortfarande.

Bara Sverigedemokraterna kan i dag lämna besked om Karlskrona HK:s vädjan om hyreshjälp och ett omförhandlat avtal.

– Det är inte aktuellt med mer pengar till klubben, säger gruppledare Christopher Larsson.

I flera månader har Karlskrona HK försökt få till en uppgörelse med kommunen kring den hyresskuld som föreningen dragit på sig – och hittills har klubben fyra gånger fått anstånd med betalningen.

Samtidigt vill klubben omförhandla hyresavtalet som tecknades när KHK spelade i SHL med motivering att de ekonomika förutsättningarna förändrats efter degraderingen till Hockeyallsvenskan.

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat är klubbens ekonomi ansträngd.

Splittrat styre

Men beskedet till Karlskrona HK har dragit ut på tiden och så sent som i veckan meddelade drifts- och servicenämndens ordförande Eva Strömqvist (S) att partiet behöver ytterligare betänktetid.

Enligt vad SVT erfar är orsaken att den styrande koalitionen i kommunen är splittrad.

Flera ledande socialdemokrater är tveksamma till att återigen gå hockeyklubben till mötes och enligt flera uppgiftslämnare bromsas en uppgörelse också av kommunalrådet Börje Dovstad (L).

Argumentet mot en överenskommelse är att ishockey inte kan räknas till kommunal kärnverksamhet.

– Jag vill inte kommentera vilka diskussioner som förs. Den dialogen för jag inte i media, men vi kommer att lämna ett besked i början av nästa vecka, säger Eva Strömqvist.

SD säger nej

Moderaterna vill lösa situationen för KHK men är ändå osäkra på om partiet ska rösta igenom hyresavtalet eftersom de inte har fått ta del av de underlag som arbetats fram.

– Vi måste veta vad avtalet innebär och att det håller ekonomiskt. Nu är det det är jättemånga frågetecken och känner man från styrets sida att man vill ha med oss på båten måste vi känna oss trygga med beslutet och det gör vi inte nu, säger Hanna Ekblad (M), andre vice ordförande i drift- och servicenämnden.

Det enda partiet som ger ett tydligt besked i frågan är Sverigedemokraterna.

– Det är inte aktuellt att skjuta till mer medel till klubben. Kommunen stödjer KHK:s verksamhet på en massa olika vis och genom olika förmånliga avtal. Klubben får komma på kreativa lösningar för att lösa sitt underskott genom sponsorer eller nyemissioner, säger gruppledaren Christopher Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.