Emelie Pilthammar (M) gruppledare och Louise Erixon (SD) gruppledare. Foto: Privat/TT

SD:s erbjudande till M – vill ge kommunalrådspost

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Sölvesborg vill ta över makten i kommunen och erbjuder nu Moderaterna en kommunalrådspost förutsatt att partierna tillsammans bildar en majoritet. Moderaterna har ännu inte bestämt hur partiet ställer sig till erbjudandet.

Trots att det är mer än en månad efter valet är det fortfarande oklart hur Sölvesborgs kommun ska styras. Sverigedemokraterna som blev näst största parti med 29 procent av rösterna vill bilda en koalition tillsammans med M, KD och SoL-partiet.

Sverigedemokraterna erbjuder nu Moderaterna en kommunalrådspost förutsatt att partierna styr tillsammans i majoritet, något som Sydöstran var först med att berätta.

Sölvesborg

– Det är ett parti med nästan 18 procent av väljarna och då är det motiverat att de också får en kommunalrådsroll. Det blir tydligt för väljarna att Moderaterna inte är ett stödparti och i så fall skulle vi ses om jämbördiga och likvärdiga, säger Louise Erixon (SD).

Vill ha en majoritetskoalition

Ett sådant styre skulle innebära att Louise Erixon blir kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

– Vi vill se en stabil majoritetskoalition där Sverigedemokraterna skulle bli största parti. Vi kan då inte avstå rollen som kommunstyrelsens ordförande för vi kan inte motivera det för våra väljare och skulle då legitimera vårt parti som lägre stående, säger Louise Erixon.

En sådan position har nu partikollegan Stefan Borg i Hörby fått efter att Moderaterna gått med på att ingå i en valteknisk samverkan med partiet.

”Gruppen ska fatta beslut”

Moderaternas gruppledare Emelie Pilthammar bekräftar att partiet har fått ett erbjudande om en kommunalrådspost ifall partiet ingår i ett styre tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Vi har pratat med alla partier och så även med Sverigedemokraterna och detta är en sak de har sagt till oss, säger Emelie Pilthammar.

Däremot vill hon inte kommentera hur Moderaterna ställer sig till erbjudandet.

– Vi har inte tagit något beslut runt det. Det är gruppens beslut och vi att diskutera detta och se hur vi ska göra, säger Emelie Pilthammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet