”Detta är ju historiskt och jag är är både rörd och euforisk”, säger Stefan Borg (t.h) som blir SD:s första kommunstyrelseordförande någonsin. Foto: Johan Nilsson, TT/Bernard Mikulic

SD-politiker blir ordförande i kommunstyrelsen i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet stod det klart att Hörby blev Sverigedemokraternas starkaste fäste på kommunnivå. Nu står det också klart att Stefan Borg blir kommunstyrelsens ordförande.

På onsdagen beslutade moderaterna i Hörby att ingå valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna och det innebär att Sverigedemokraterna tar makten i Hörby. Stefan Borg blir därmed SD:s första kommunstyrelseordförande i partiets historia.

– Detta är ju historiskt och jag är är både rörd och euforisk, säger Stefan Borg. Det är fantastiskt och helt underbart. Vi gjorde ju ett bra val och det var svårt att se hur det kunde bli på nåt annat sätt. Detta är första steget på en stor förändring i landet. Skåne kan inte följa den stora blockering som råder i Stockholm.

Åkesson nöjd med utvecklingen

Jimmie Åkesson (SD) medverkade under onsdagen i Aktuellt. Där talade han positivt om relationerna mellan SD och M i kommunerna.

– Det är bra. Det talar ju någonstans för att det primärt är Sverigedemokraterna och Moderaterna som har de bästa kontakterna ute på kommunnivå. Det är de samarbetena vi kommer att se mer av, säger partiledaren i en intervju i Aktuellt.

Oppositionen i Hörby kräver en utredning om händelserna i samband med chefskonferensen. Foto: Bernard Mikulic

SD kommer styra i minoritet

Hörbymoderaternas besked på onsdagskvällen innebär att SD kommer att ha ett minoritetsstyre i kommunen och att de kommer att söka majoritet med hjälp av Moderaterna och SPI. Men detta oroar inte Stefan Borg (SD):

– Vi har lärt känna varandra under föregående mandatperiod och vi har legat nära varandra i många frågor, det är bara detaljer som har skilt oss. Vi kommer att dela med oss en del av våra poster så att Moderaterna får ett större inflytande, till exempel posten som vice ordf i kommunstyrelsen.

Vilka är de första frågorna som ni kommer jobba med i Hörby?

– Vi ser att ekonomin kommer att ta mycket fokus för vår del. Vi ska få en större effektivitet i kommunen men vi planerar inga skattehöjningar. Det handlar också om tryggheten i centrum där det råder stor otrygghet bland medborgarna.

Euforisk

Stefan Borg har varit med i SD 2012 och trodde inte att detta skulle gå så snabbt.

– Vi har ett bra lag i Hörby och det har tagit oss till den här stora framgången. Detta är historiskt och jag är rörd euforisk, säger Stefan Borg och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.